در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع زعفران بپردازیم
انواع مختلفی از زعفران در بازار وجود دارد که به دسته های زیر تقسیم میشوند
زعفران دسته
زعفران پوشال
زعفران سرگل
زعفران نگین
ریشه زعفران
پودر زعفران
در هر بخش سعی میکنیم به معرفی هریک از دسته های بالا بپردازیم
1- زعفران دسته
زعفران دسته اصلیترین و پایهای ترین نوع زعفران بوده که از کنار هم چیده شدن و خشک شدن تمامی یک رشته زعفران (شامل کلاله و خامه) بهدست میآید.. از آنجا که دستهبندی رشته زعفران معمولا توسط بانوان انجام میشود، به زعفران دسته، زعفران دخترپیچ یا دسته دخترپیچ نیز میگویند.
زعفران دسته در درجهبندی سازمان ملی استاندارد و نیز استاندارد ۱-۲۵۹، زعفران رشتهای درجه ۴ نام دارد.قدرت رنگ دهی زعفران دسته بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ واحد میباشد.
2- زعفران پوشال
زعفران پوشال در واقع بخش کلاله قرمز رنگ رشته زعفران به همراه ۱ تا ۳ میلیمتر از بخش خامه زرد رنگ میباشد. از آنجا که نسبت به زعفران دسته، مقدار نسبی کلاله بیشتر میباشد قدرت رنگ دهی آن نیز بیشتر بوده و بسته به کیفیت آن در حدود ۱۷۰ تا ۲۵۰ واحد خواهد بود. برخی از افراد به دلیل اتصال کلاله به خامه و کاهش احتمال تقلبی بودن، به این نوع زعفران اعتماد بیشتری دارند.
3- زعفران سرگل
زعفران سرگل، در واقع همان چیزی است که در ذهن اغلب افراد از زعفران وجود دارد. در این نوع، بخش خامه (ریشه) به کلی حذف و کلالههای کاملا قرمز رنگ بهصورت جدا از هم، زعفران خالص را تشکیل میدهند. علاوه بر سرگل، عناوین سرقلم، سرریشه و ممتاز را نیز برای این نوع زعفران بکار میبرند.در میان انواع زعفران فوق، قدرت رنگ دهی زعفران سرگل بیشتر از بقیه و در حدود ۲۱۰ تا ۲۶۰ واحد میباشد.
4-زعفران نگین یا نگین سوپر
زعفران نگین واقع نوع خاصی از زعفران بوده که در آن رشتههای سهشاخهای کلاله قرمز رنگ و ضخیم و بدون قسمت خامه (زردرنگ) از میان رشتههای موجود جدا شده و زعفرا حجیم تهیه میگردد. زعفران نگین سوپر فاخرترین و گرانبهاترین نوع زعفران بوده و بالاترین قدرت رنگدهی را دارد (بین ۲۳۰ تا ۲۷۰ واحد). تولید نگین سوپر به دلیل پروسه زمانبر و پرهزینه و فعالیت بیشتری که برای فرآوری لازم دارد، در سالهای مختلف معمولا روند کاهشی دارد.
در برخی موارد این نوع زعفران را به نام سوپر نگین نیز مینامند
5- ریشه زعفران
با جدا کردن زعفران سرگل از دسته، قسمت ریشه باقی میماند که در ایران به آن زعفران سفید و یا کنج گفته میشود. در اروپا این قسمت بهنام White (سفید) یا Style (خامه) معروف است. کنج زعفران جزء دستهبندی انواع زعفران قرار نمیگیرد اما به دلیل رنگ و ظاهر زیبای آن و اینکه امکان تقلب ندارد، مورد توجه قرار میگیرد.
6- پودر زعفران
پودر زعفران در واقع قسمت های مختلف زعفران میباشد که بصورت پودر شده در امده است ناگفته نماند میزان کیفیت وعطر و طعم پودر زعفران از زعفران رشته ای کمتر میباشد. از پودر زعفران معمولا در رستوران ها استفاده میشود