مقالات تخصصی زعفران

سه اثر مثبت و سه اثر منفی بارندگی و سیل اخیر بر تولید زعفران

چند روز پیش، یک فعال بخش خصوصی زعفران پیش بینی کرد که در پی بارندگی های مناسب در روزهای اخیر تولید زعفران در سال جاری به ۴۵۰ تن برسد. ارزیابی این ادعا و همچنین تحلیل اثر ان بر عرضه و نهایتا قیمت زعفران در آینده، امر مهمی است که در ادامه انجام خواهد شد.

گفتنی است تاکنون هنوز، میزان تولید سال ۱۳۹۷ اعلام نشده است اما پیش بینی تولید ۴۰۰ تن در این سال با توجه به روند منطقی رشد سالانه (۱۰ تا ۱۵ درصد) منطقی به نظر می رسد. اگر همین روند ادامه یابد و در سال جاری نیز ۱۰ درصد بر تولید زعفران افزوده شود، میزان تولید به ۴۴۰ تن خواهد رسید. لذا بدون در نظر گرفتن اثر سیل نیز تولید ۴۴۰ تا ۴۵۰ تنی در سال جدید، منطقی است و طبق روند طبیعی رخ خواهد داد. ضمنا این میزان افزایش تولید، با توجه به ایجاد تقاضای جدید در بازار (مخصوصا در اثر افت قیمت دلاری زعفران) و همچنین ایجاد مصارف جدید در صنایع غذایی و دارویی برای طلای سرخ، نمی تواند باعث کاهش قیمت ها شود. چنانچه پیشتر نیز چنین اثری نداشته است.

با این حال درباره اثرات بارش های امسال بر تولید زعفران، گزاره هایی (مثبت و منفی) به شرح زیر قابل طرح است. جمع بندی و نتیجه گیری این موضوع نیاز به زمان بیشتری دارد 

  1. زعفران ۵ نوبت آبیاری در سال نیاز دارد که در برخی مناطق (مخصوصا مرکز خراسان) به دلیل نبود آب، آخرین آبیاری در فروردین (موسوم به زردآب)، حذف می شود. بارش ها می تواند جانشین این آبیاری شده و باعث رشد بهره وری شود.
  2. برخی، فراتر از بارندگی ها، صحبت از تغییر اقلیم می کنند که با بازگشت تناوب های دمایی به گذشته، می تواند به بهره وری زعفران کمک کند
  3. دریافت آب از برگ (اصطلاحا از سر) مفید تر از آبیاری غرقابی است. بارندگی از این جهت نیز می تواند اثر مثبت داشته باشد.
  4. سیل در برخی مناطق، خسارت هایی نیز به مزارع زعفران زده است که حجم و اثر ان فعلا قابل ارزیابی نیست.
  5. رشد اندک قیمت زعفران در سال جاری در کنار محصولات رقیب، می تواند باعث کنترل تولید زعفران از محل کشت جدید و خنثی کردن اثر افزایش بهره وری شود.
  6. افزایش منابع آبی در دسترس کشاورزان، می تواند تمایل به کشت محصولات جایگزین زعفران را افزایش دهد. مخصوصا در نواحی مرکز خراسان که زعفران عمدتا محصول جانبی است و قیمت محصولات جایگزین هم رشد بیشتری نسبت به زعفران داشته است.

جمع بندی اثرات این عوامل، فعلا آسان نیست و در حالت کلی هم تصور اثری از این جهت بر قیمت زعفران متصور نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *